Kultuurikonfliktist innovatsioonini – mitmekesisuse kuu 2024 tähistab kultuurilist mitmekesisust

Kuidas on Eestis tegutsevad ettevõtted suutnud muuta kultuurikonfliktid väärtuseks, millest sünnib innovatsioon? Kas mitmekesisuse märkamine, väärtustamine ja sellega arvestamine on tööandja jaoks moeasi või identiteedi küsimus? Missuguseid raamatuid lugeda, et arendada empaatiat teiste kultuuride suhtes? Eesti Inimõiguste Keskus kutsub tähistama mitmekesisuse kuud, pakkudes neile küsimustele võimalikke vastuseid, innustades kaasa mõtlema ja osalema.

Mitmekesisuse kuu 2024 fookuses on kultuuriline mitmekesisus. “Igal aastal on maikuu Euroopas pühendatud mitmekesisusele. Eestis on aasta 2024 Kultuuriministeeriumi eestvedamisel kuulutatud kultuuririkkuse aastaks. Inimõiguste keskus on otsustanud väärt algatused ühendada, pühendades maikuu kultuurilisele mitmekesisusele,” sõnab inimõiguste keskuse mitmekesisuse ja kaasatuse juht ja mitmekesisuse kuu eestvedaja Helen Talalaev.

8. mail korraldab inimõiguste keskus peamiselt tööandjatele suunatud konverentsi “Kultuurikonfliktist innovatsioonini”, kus oma kogemusi kultuuriliselt mitmekesisest töökeskkonnast jagavad Bolti mobiilsuse juht Liis Valdsalu, Rimi personalijuht Jaanika Raudam, MoveMyTalenti asutaja Laura Sildmäe ja Interconnect Product Assembly personalijuht Kristi Unga. Tööandjatele mõeldud tegevusi on mitmekesisuse kuul teisigi: 8. mail allkirjastavad uued liitujad mitmekesisuse kokkuleppe, 29. mail antakse üle mitmekesist tööandjat tunnustavad märgised “Austame erinevusi”.

Erinevad organisatsioonid üle Eesti on mitmekesisust tähistanud juba alates 2016. aastast. Tööandjale, kes sooviks traditsiooniga alustada, aga ei ole päris kindel, kust pihta hakata, ulatame rõõmsalt abikäe, jagades tasuta materjale. Vaata väärt põhimõtteid, mida tuleks silmas pidad mitmekesisusele pühendatud ürituste korraldamisel, jaga oma töötajatega mitmekesisusele pühendatud viktoriini eesti, inglise või vene keeles, laadi alla bingod eesti, vene või inglise keeles nii töökeskkonna kui igapäevaelu kohta!

Aasta-aastalt mõtestavad mitmekesisust kui väärtust üha enam ta teised organisatsioonid, näiteks noortekeskused ja raamatukogud. Tähista sinagi, haarates kohalikust raamatukogust või Elisa raamatuäpist kaasa mõne maailma kirjusust avava teose! Inimõiguste keskuse töötajate ja sõprade poolt koostatud inspiratsiooninimekirja leiad siit. Silmiavavat mitmekesisuse kuud kõigile!

Kontakt ja lisainfo: inimõiguste keskuse mitmekesisuse ja kaasatuse valdkonna juht Helen Talalaev (helen.talalaev@humanrights.ee)

Eesti Inimõiguste Keskuse mitmekesisuse ja kaasatuse valdkonna tegevusi toetab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv